Casa Ion Creanga din municipiul Falticeni a fost scoasa la vanzare de catre proprietarul ei, familia Grumazescu, care a notificat Ministerul Culturii si autoritatile locale cu privire la intentia de a vinde imobilul pentru o suma de 400.000 euro.
Autoritatile sustin ca nu isi pot exercita dreptul de preemptiune din cauza sumei mari si pentru ca imobilul a fost renovat cu materiale moderne, scrie Romania Libera. Ministerul Culturii si autoritatile locale isi pot exercita dreptul de preemptiune la cumpararea Casei Ion Creanga, insa cel putin doua dintre acestea au spus clar ca nu vor sa isi exercite acest drept.
Aurel Buzincu, directorul Directiei de Cultura Suceava, institutie care reprezinta Ministerul Culturii in teritoriu, a declarat ca nu s-a pus problema achizitionarii imobilului pentru simplul motiv ca "ministerul nu are bani". Totusi, Buzincu a tinut sa precizeze ca proprietarii nu vor avea dreptul sa faca ce vor cu aceasta casa.
Nici Primaria Municipiului Falticeni nu dispune de banii necesari pentru a cumpara Casa "Ion Creanga", de pe strada cu acelasi nume. "Pretul cerut se apropie mai mult de valorile unor case situate in orase mari precum Bucuresti, nu in localitati precum Falticeni. Oricum, primaria mai are cheltuieli mari de intretinere cu inca patru muzee si nu cred ca ne mai putem permite un eventual al cincilea muzeu", a declarat ieri primarul Vasile Tofan. Strada Ion Creanga, cunoscuta si ca Ulita Radasenilor, este considerata de multi dintre cei care viziteaza Falticeniul un muzeu in aer liber, pentru ca in aceasta zona au trait si si-au purtat pasii
oameni de seama, printre care se numara si Ion Creanga. De exemplu, la numarul 27 a functionat odinioara, intre 1846 si 1859, scoala de Catiheti. Aici, timp de un an, a invatat Ion Creanga. scoala de Catiheti de la Falticeni - "fabrica de popi", dupa cum ii spunea marele scriitor - a functionat sub conducerea catihetului Conta N., unchiul filosofului Vasile Conta.
Renovata cu rigips
Notificarea privind intentia de vanzare a fost analizata si de Consiliul Judetean Suceava, aceasta fiind ultima institutie care isi poate exercita dreptul de preemptiune. Deocamdata, nu exista inca un raspuns ferm din aceasta directie, cu toate ca majoritatea inclina sa respinga oferta, unul dintre motive fiind faptul ca suma de 400.000 de euro este prea mare si pentru posibilitatile financiare ale Consiliului Judetean Suceava.
Administratorul public al Consiliului Judetean Suceava, Petru Luhan, a confirmat aceasta situatie, precizand insa ca administratia judeteana intentioneaza sa faca o expertiza proprie cu privire la valoarea de piata a Casei "Ion Creanga" din municipiul Falticeni si, in functie de rezultatele acesteia, sa inceapa negocierile cu proprietarul, "in spatele caruia este o societate de avocatura". De asemenea, administratia judeteana este nemultumita si de faptul ca imobilul nu este in forma sa originala.
Potrivit lui Petru Luhan, cu mai multi ani in urma a avut loc un accident rutier, un vehicul izbindu-se de casa respectiva. Ca urmare, au fost facute doua lucrari de reconstructie la imobilul cu pricina. Administratorul public al CJ Suceava sustine ca "acestea nu au respectat standardele Ministerului Culturii", o parte dintre modificari fiind facute cu alte materiale de constructii pentru amenajari interioare si exterioare decat cele din care a fost facuta casa, cum ar fi rigipsul.
No comment ... deci din cauza banilor sa ajuns si la asta ...
Sursa : www.prieteni.ro
sâmbătă, 21 februarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu